Hur påverkas plasttillverkare av CSRD?

Nya direktiv för företags hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), är ett paradigmskifte för hur företag rapporterar och hanterar sin påverkan på miljö, samhälle och styrning. För plasttillverkare som är starkt beroende av fossilbaserad råvara innebär detta en rad utmaningar – men också möjligheter att ställa om och framtidssäkra verksamheten. 

I denna artikel utforskar vi hur CSRD påverkar plastindustrin, vilka krav direktivet ställer och hur företag kan anpassa sig till den nya verkligheten. 


 

Vad är CSRD och hur kan det påverka dig? 
 

CSRD är en uppdatering och utvidgning av det tidigare direktivet om icke-finansiell rapportering (NFRD). Det nya direktivet ställer högre krav på företag att rapportera om sin hållbarhetsprestanda och integrera hållbarhet i sin affärsstrategi. 
 

CSRD börjar tillämpas stegvis från 2024 och omfattar: 

  • Alla stora företag inom EU (över 250 anställda, mer än 40 miljoner euro i omsättning eller över 20 miljoner euro i balansomslutning). 
     
  • Listade små och medelstora företag (SME) från 2026. 
     
  • Tredje landsföretag som har betydande verksamhet inom EU. 
     

Plasttillverkare, särskilt om man har en stor andel fossilbaserad råvara, kommer behöva rapportera om klimatutsläpp, resurseffektivitet och social påverkan.

Plasttillverkare som har kunder inom någon/några av ovan kriterier påverkas också.
 
 

Hur påverkar CSRD plasttillverkare med fossilbaserad råvara?

Strängare krav på klimatrapportering:
CSRD kräver att företag redovisar utsläpp i Scope 1 (direkta), Scope 2 (indirekta) och Scope 3 (hela värdekedjan). Plasttillverkare måste rapportera utsläpp från råvaruutvinning, produktion och användning av plast.


Minskat beroende av fossil råvara:
Öka andelen biobaserade eller återvunna råvaror och investera i teknologier som minskar koldioxidutsläpp samt utforska cirkulära affärsmodeller som återvinning.


Transparens kring resurseffektivitet:
Företag måste visa ansvar för livscykeln genom att förbättra plastens återvinningsbarhet, implementera "design för cirkularitet" och använda hållbarhetscertifieringar som ISCC PLUS.


Social påverkan:
CSRD ställer krav på redovisning av sociala faktorer, såsom arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och påverkan i leverantörskedjan.


Utmaningar att adressera

 
Scope 3-rapportering är en av de största utmaningarna för plasttillverkare, då det kräver att utsläpp i hela värdekedjan kartläggs genom samarbete med leverantörer och kunder för att redovisa påverkan från råvaruutvinning, transport och produktanvändning. Samtidigt innebär omställningen till biobaserade råvaror, återvinningslösningar och energieffektiv teknik betydande investeringar, vilket kan vara särskilt svårt för mindre aktörer på konkurrensutsatta marknader.

De detaljerade kraven i CSRD ställer även krav på expertis inom hållbarhet och rapportering, vilket kan leda till behov av externa konsulter eller investeringar i utbildning för företag som saknar interna resurser.


Vill du ha hjälp att navigera i dessa frågor?

Vi har tagit fram en checklista (länk här) för dig som arbetar inom plastbranschen för att anpassa verksamheten för CSRD.