Kundcase: Göteborg Stad

Infill till konstgräsplanen Kortedalavallen

Utmaningen:
Alternativ till gummibaserat infill som förbjudits av EU

Vilket AGC-material som används: AGC Infill/OD100

RESULTAT: AGC Infill/OD100, med klassificeringen FIFA Quality Pro, är biologiskt nedbrytbar, har en livslängd på upp till 20 år och är dessutom återvinningsbart. 

 

Göteborgs Stad bedriver ett omfattande miljöarbete, bland annat genom begränsning av mikroplast från stadens konstgräsplaner. EU har förbjudit försäljning av allt gummibaserat ifyllnadsmaterial till sportplaner från och med oktober 2031 - med utfasning redan från 2023.  

När Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad anlägger nya konstgräsplaner eller renoverar befintliga, är valet av infillmaterial avgörande. Vid anläggningen av Kortedalavallen konstgräsplan 2021 föll valet på AGC/OD100, och resultaten har varit mycket positiva – med höga betyg från både spelare och förvaltning. Materialets högre densitet gör det särskilt väl anpassat för det nordiska klimatet, då det varken flyter eller blåser bort. Det är också motståndskraftigt mot UV-strålning, vilket bidrar till en lång livslängd. Jämfört med fossilbaserat bildäcksinfill är vårt material ett mer hållbart alternativ som inte absorberar vatten, vilket förbättrar användbarheten året runt. 

 

Kortedala