Nya direktiv för företags hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), är ett paradigmskifte för hur företag rapporterar och hanterar sin påverkan på miljö, samhälle och styrning. För plasttillverkare som är starkt beroende av fossilbaserad råvara innebär detta en rad utmaningar – men också möjligheter att ställa om och framtidssäkra verksamheten.
I denna artikel utforskar vi hur CSRD påverkar plastindustrin, vilka krav direktivet ställer och hur företag kan anpassa sig till den nya verkligheten.
CSRD är en uppdatering och utvidgning av det tidigare direktivet om icke-finansiell rapportering (NFRD). Det nya direktivet ställer högre krav på företag att rapportera om sin hållbarhetsprestanda och integrera hållbarhet i sin affärsstrategi.
CSRD börjar tillämpas stegvis från 2024 och omfattar:
Plasttillverkare, särskilt om man har en stor andel fossilbaserad råvara, kommer behöva rapportera om klimatutsläpp, resurseffektivitet och social påverkan.
Plasttillverkare som har kunder inom någon/några av ovan kriterier påverkas också.
Scope 3-rapportering är en av de största utmaningarna för plasttillverkare, då det kräver att utsläpp i hela värdekedjan kartläggs genom samarbete med leverantörer och kunder för att redovisa påverkan från råvaruutvinning, transport och produktanvändning. Samtidigt innebär omställningen till biobaserade råvaror, återvinningslösningar och energieffektiv teknik betydande investeringar, vilket kan vara särskilt svårt för mindre aktörer på konkurrensutsatta marknader.
De detaljerade kraven i CSRD ställer även krav på expertis inom hållbarhet och rapportering, vilket kan leda till behov av externa konsulter eller investeringar i utbildning för företag som saknar interna resurser.