EU har tagit ytterligare ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid genom att införa ett förbud mot användningen av gummigranulat som fyllnadsmaterial på konstgräsplaner. Förbudet, som träder i kraft under hösten 2031, är en del av en större reglering under REACH-förordningen (Registration, Evaluation, Authorisation, and Restriction of Chemicals).
Här sammanfattar vi vad detta innebär och vad man behöver göra för att anpassa sig.
Permanenta mikroplaster, som bland annat gummigranulat för konstgräsplaner traditionellt tillverkade av gamla bildäck, är en stor källa till miljöföroreningar. Dessa små plastpartiklar hamnar ofta i vattenmiljöer och har en negativ påverkan på både djurliv och människors hälsa. Genom att förbjuda användningen av gummigranulat på konstgräsplaner syftar EU till att kraftigt reducera utsläppen av permanenta mikroplaster och skydda både hälsa och miljö.
Förbudet omfattar användningen av gummigranulat som fyllnadsmaterial, och har gett medlemsländerna en övergångsperiod fram till oktober 2031 för att hitta miljövänligare alternativ. För att ett material ska kunna undantas från förbudet krävs att det uppfyller strikta krav på biologisk nedbrytbarhet.
För att ett material ska klassificeras som biologiskt nedbrytbart enligt EUs regler måste det uppfylla något av följande:
Konstgräsbranschen står inför en stor utmaning att utveckla och implementera alternativa material som är både hållbara och miljövänliga. De nya materialen måste uppfylla EUs krav och vara biologiskt nedbrytbara utan att brytas ned till skadliga mikroplaster.
Övergångsperioden fram till oktober 2031 ger företag tid att anpassa sig till reglerna. Under denna period uppmanas aktörer att:
EUs beslut är ett viktigt steg för att minska påverkan av mikroplaster och främja en mer hållbar framtid. Genom att ställa krav på innovation och biologisk nedbrytbarhet skapas nya möjligheter för företag att utveckla material som är bättre för både miljön och samhället.